Räp­sy­vät­kö ir­to­rip­set kam­puk­sil­la?

Räpsyvätkö irtoripset ja kimaltelevatko tekokynnet kampuksilla?

Orpo-Purran sysimusta hallitus kaavailee mittavia leikkauksia opiskelijoiden toimeentuloon. Opintorahan indeksijäädytys koko hallituskaudelle ja asumistukeen tehtävät leikkaukset yhdessä tiputtavat opiskelijoiden kuukausituloja jopa 150 eurolla. Nämä heikennykset opiskelijoiden toimeentuloon ohjaavat opiskelijat ottamaan velkaa selvitäkseen opinnoistaan.

– On kohtuutonta epävarmassa maailmantilanteessa velkaannuttaa tulevaisuuden osaajia, kun samaan aikaa yritetään suitsia valtion velanottoa. Miksi hallitus pitää opiskelijoita ainoana ihmisryhmänä, jonka oletetaan elävän velaksi? kysyy Hämeen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Juha Hiltunen.

Nykyinen hallitus patistaa opiskelijoita töihin opintojen ohella. Nopeampi valmistuminen ja leikkausten positiivinen vaikutus työllisyyteen on utopistinen harha, joka ei perustu tutkimuksiin eikä todellisuuteen. Opiskelijoihin kohdistuva kurjistamispolitiikka aiheuttaa kauaskantoisia seurauksia nimenomaan koko Suomen tulevaisuudelle.

Mikäli opiskelijat ja opintoihin halajavat kokevat, ettei opiskelu ole taloudellisesti mahdollista, jättävät he erityisesti korkea-asteen opinnot suorittamatta. Suomen tulevaisuuden ja kehityksen kannalta koulutusasteesta huolehtiminen ja jokaisen opiskelemista suunnittelevan opintojen mahdollistaminen taloudellisista lähtökohdista riippumatta on ensiarvoisen tärkeää.

Opiskelijat, joilla ei ole vanhempien paksua lompakkoa turvanaan, tippuvat näillä hallituksen linjauksilla mustaan aukkoon, josta ei ole poispääsyä. Mahdollisuuksia opiskeluun ei saa kaventaa. Mistä eri alojen osaajat löydetään jatkossa, jos opintojen keskeyttäminen lisääntyy opintotukien laskiessa ja aikuiskoulutustuen kadotessa?

Opiskelu on jo nyt kuormittavaa. Monet kärsivät ahdistuksesta, kiireestä ja stressistä. Toimeentulon vaikeudet eivät tilannetta helpota. Myös opiskelijalla on oikeus sosiaaliseen elämään, palautumiseen ja harrastuksiin.

Eläkeläisten toimeentulo tuntuu olevan hallituksen erityisessä suojeluksessa. Yhdenvertaisuuden nimissä on opiskelijatkin saatava tämän suojelun piiriin.

Hallituksen on luovuttava opiskelijoihin kohdistuvista leikkauksista. Huoliteltu ulkonäkö ja itsestä huolehtiminen sallittakoon myös opiskelijoille.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Juha Hiltunen,
p. 040 936 3972
juhahiltunen.jh@gmail.com